Barnsäkra hemmet - 15 enkla tips för ett barnsäkert hem

15 lösningar för ett barnsäkert hem

Barnsäkra hemmet

Att barnsäkra hemmet ligger högt upp på att-göra-listan hos nyblivna föräldrar, och barnsäkerhet innebär ofta enkla åtgärder som kan förebygga många olyckor. Den allra vanligaste skadan bland små barn är fallskador. Här handlar det inte bara om att barnet ramlar över eller från något, men även att tunga möbler som TV-apparater och hyllor välter. Att förhindra alla småolyckor ett barn råkar ut för kan vara svårt, men med ett barnsäkert hem och bra uppsikt kommer man långt.

Här följer några av hemmets potentiella ”faror”, och hur du enklast förebygger olyckor i samband med dem och skapar ett barnsäkert hem.

1. Klämolyckor i dörrar

Små barn intresserar sig gärna för allt som går att öppna och stänga. Dörrar kan vara underhållande, men utgör dock även en fara för ditt barn om de små fingrarna kommer i kläm. Ibland kan leken gå lite för hastigt, eller så kanske du rent av inte ser att barnet stödjer sig mot karmen innan dörren stängs.

När barnet växer och kan börja öppna dörrar själv tillkommer även risken för det som finns bakom dörren. Kanske leder den till en brant källartrappa eller en städskrubb med farliga kemikalier.

Förebygg olyckan: Med ett klämskydd förhindrar du klämskador på ett enkelt och billigt sätt. Använd klämskyddet för att barnsäkra dörrar som stängs och öppnas ofta, som t.ex. toalettdörren eller dörren in till sovrum eller lekrum. Ett lås för dörrhandtag med två fällbara spärrar är ett praktiskt hjälpmedel, och ser till att dörrar som ska hållas stängda i hemmet gör det.

2. Barnsäkra TV och möbler

När du ska barnsäkra hemmet bör TV och andra tunga möbler vara en hög prioritet, eftersom de är just dessa olyckor som kan föra med sig svårare skador. Möbler som är höga, tunga eller lösa utgör en särskild hög risk, som t.ex. hyllor, garderober, speglar, byråer eller TV-apparater som står på en TV-bänk.

Förebygg olyckan: Våra rejäla anti-tippskydd har spännen och fästen gjorda i metall och kan användas för att förankra alla slags möbler i väggen. Tippskyddet är enkelt att montera och fästs med hjälp av skruvar i vägg och möbel eller TV.

3. Vassa hörn och kanter

En vass bordskant kan göra skada även för vuxna, men den stora skillnaden är att de skarpa kanterna ofta är i barnets ögonhöjd. Vassa hörn och kanter finns lite varstans i hemmet, som t.ex. soffbordet eller byrån. Ofta använder barnet sig av dessa möbler för att ta sig fram och stödja sig på, vilket innebär att de lägger hela sin kroppsvikt på möbeln i fråga.

Förebygg olyckan: Både hörnskydd och kantskydd är en essentiell del av ett barnsäkert hem och inget som bör kompromissas med. Det finns både transparenta hörnskydd och kantskydd i färger som matchar dina möbler.

4. Lära-gå-olyckor

Att lära sig att gå är ofta en lång process som består av många fall på rumpan för de små. Dock kan det även innebära att barnet ramlar hårt och plötsligt, då det som förälder kan vara svårt att hinna rädda. Dessutom kan det även föra till skador för dig som vuxen, som t.ex. smärtor i rygg och nacke.

Förebygg olyckan: Ett enkelt sätt att förebygga skador när barnet övar själv är en lära-gå-hjälm. Hjälmen är mjuk och bekväm samtidigt som den skyddar barnets huvud vid lek och andra äventyr i hemmet. Med ett lära-gå-sele kan du också på ett smidigt och ergonomiskt sätt stödja ditt barn när det är dags för ett träningspass.

5. Se till att barnsäkra farliga eluttag

Att barnet får stötar genom ett eluttag eller en farlig sladd kan vara en förälders värsta mardröm. De allra flesta moderna eluttag är barnsäkra och har ett inbyggt petskydd som minskar risken för detta. Kom alltid ihåg att kolla dina vägguttag i hemmet för att minska risken för skador.

Förebygg olyckan: Har dina eluttag inte inbyggda petskydd kan du skaffa dessa här. De sticks enkelt in i uttaget och förseglar strömporten, så att det blir omöjligt för barnet att få kontakt med elektricitet.

6. Branta trappor

Trappor som inte har någon dörr framför sig, som t.ex. trappan till övervåningen, kan vara svår att stänga av från barnet på ett praktiskt sätt. Att barnsäkra genom ställa möbler eller andra hinder framför trappan kan föra till mer skada än nytta, och är dessutom väldigt otympligt att flytta på när du själv måste använda den.

Förebygg olyckan: En rullgardinsgrind är i detta fall en utmärkt lösning, som även kan användas framför vilken trappa, dörrkarm eller öppen entré som helst. Det är en enkel och smidig barngrind med flexibel längd på upp till 150 cm. Denna rullgardinsgrind kan öppnas och stängas efter behag, och är nästan osynlig när den inte används.

7. Öppna fönster

Öppna fönster utgör en stor fara för de små, speciellt under sommaren då de ofta står på vid gavel. Normalt har fönster en spärr, men om denna inte används eller inte finns är riskerna stora om barnet lyckas ta sig upp på fönsterkarmen.

Förebygg olyckan: Vet du med dig att fönstren i ditt hem ofta är öppna bör du helt klart införskaffa ett slitstarkt fönsterlås. Låset går endast att öppnas med en nyckel och är en billig försäkring mot oönskade olyckor.

8. Varma plattor på spisen

Att barnsäkra spisen och ugnen i hemmet är också på toppen av prioriteringslistan. Spisknapparna kan lätt likna andra knappar på barnets leksaker, som såklart är jätteroliga att skruva på. En modern spis blir snabbt varm inom loppet av sekunder, och även om barnet inte själv når plattorna utsätts andra personer i hemmet för den risken.

Förebygg olyckan: Ett barnsäkert hem är inte komplett utan spisskydd. Dessa skydd för ugn-, och spisvred är transparenta och placeras enkelt genom att dra ut vredet, fästa skyddet och därefter sätta tillbaka det och stänga skyddets lock.

9.  Mediciner och giftiga kemikalier

Ett barn är litet och även minimala doser av skadliga ämnen kan förorsaka olyckor. Det gäller receptbelagda mediciner såväl som receptfria, och de allra flesta rengöringsmedel. Färgglada diskmaskinstabletter eller rasslande medicinburkar kan i ett barns ögon se ut som godis eller något annat ätbart.

Förebygg olyckan: Första regeln är att alltid se till att förvara mediciner och giftiga kemikalier på ett säkert ställe där barnen inte kommer åt dem. Gärna i ett medicinskåp eller ett utrymme högt upp som inte används ofta. Förvarar du rengöringsmedel i ett skåp under vasken eller liknande, kan istället ett barnlås för dubbeldörr vara lämpligt.

10. Lådor och skåp

Det är inte bara dörrar som är roliga att öppna, även hemmets alla lådor och skåp ska dras upp och utforskas i. Även om en viss klämrisk finns, är den största faran att barnet får tag på något vasst eller giftigt som finns inuti.

Förebygg olyckan: Att barnsäkra hemmets lådor och skåp är enklare, och mer diskret, än vad du kanske tror. Hos oss på BabySafety hittar du flera olika alternativ, som förebygger både klämskador och andra oönskade händelser när barnet utforskar köksluckor och skåp. Välj mellan självhäftande magnetlås, lådspärr och andra transparenta barnlås.

11. Skötbordet

Att vända sig om snabbt för att hämta en handduk eller nå något kan kännas obetydligt, men en olycka sker snabbare än vad man tror. Bebisar har liten kontroll över sina egna rörelser, och trots att barnet varken kryper eller rullar själv kan plötsliga och häftiga rörelser inträffa.

Förebygg olyckan: Se till att du har allt du behöver inom räckhåll och vänd aldrig ögonen från barnet på skötbordet. Ett barnsäkrare alternativ är att byta blöjan på ett mjukt underlag på golvet.

12. Sängen

En annan riskzon på högre höjd är sängen. Ligger barnet i sin egen spjälsäng är faran inte lika stor, men se då istället till att pinnarna sitter tätt nog så att inte barnet riskerar att fastna med huvudet mellan dem. Sover barnet med dig, eller t.ex. i en våningssäng, kan ett fallskydd till säng vara lämpligt.

13. Badkar och badbalja

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland små barn, och därför är badkar, badbalja, plaskpoolen och liknande livsviktigt att övervaka och åtgärda för att få ett barnsäkert hem.

Förebygg olyckan: Barnsäkra hemmet genom att alltid, under alla omständigheter, tömma badkar, badbalja och mindre pooler när de inte används eller övervakas. Större pooler bör alltid vara övertäckta eller ha ett staket runt omkring sig.

14. Farliga leksaker och småsaker

Även tillsynes harmlösa leksaker kan göra stor skada hos små barn, som med kliande tänder och äventyrslystenhet gärna vill tugga och smaka på allt.

Förebygg olyckan: Se till att storasyskonens leksaker och andra småsaker hålls utom räckhåll för yngre barn. Det gäller speciellt små bollar eller glaskulor, små leksaksbilar, slime, pärlor, magneter och liknande. Gå även regelbundet över barnets leksaker och kolla att småsaker på t.ex. gosedjur inte är lösa.

15. Långa snören och band

Något som ofta är lätt att överse är längre snören och band, som med lite otur kan utgöra risk för strypning.

Förebygg olyckan: Ta bort alla snören och band, eller klipp av dem så att de är max 22 cm långa. Då utgör de inte längre någon risk för att fastna kring barnets hals.

 

 Barnsäkerhet - barnsäkra hemmet